nevydarené oplátky

Každý z nás to pozná… Oplátkové cesto sa nie vždy vydarí a piecť oplátky, ktoré sa lepia je hotové trápenie. Keď naša trpezlivosť pretečie, oplátkové cesto vyhodíme do záchodu alebo dáme zvieratám. Ale je to nutné, aby sme takto plytvali potravinami? V dnešnej dobe sa obzvlášť snažíme, aby sme potraviny čo najlepšie zužitkovali a zbytočne nevyhadzovali. Tu sú 3 tipy čo s nevydareným oplátkovým cestom, aby sme ho spotrebovali a ešte si aj pochutili na finálnom výrobku.

1. Lievance

Oplátkové cesto je veľmi podobné lievancovému. Na to, aby sme získali nadýchané lievance, potrebujeme pridať kypridlo. Ja bežne používam do lievancov kypriaci prášok. Môžeme pridať kypriaci prášok s vínnym kameňom alebo obyčajný, s dávkovaním 1 balíček na 500 g múky. Tú správnu lievancovú chuť docielime pridaním sušenej či čerstvej citrónovej kôry alebo pridaním citrónového cukru (obdoba vanilkového cukru s citrónovou kôrou). Do cesta môžeme použiť aj bielok, ktorý nám zostal z výroby pôvodného oplátkového cesta. Ak sme použili celé vajíčko, tak je to v poriadku. Lievance sa podaria s bielkom či bez neho. Na ozvláštnenie cesta môžeme pridať mletú škoricu, nastrúhané jabĺčko či roztlačený banán. Jablko a banán dodajú lievancom vláčnosť. V prípade potreby cesto dosladíme. Po upečení si na lievance môžeme natrieť domáci džem a posypať mletými orechami alebo škoricou.

lievance

2. Vafle

Málokto možno vie, že oplátky a vafle majú rovnakú históriu. Najskôr sa v Európe používali neochutené oplátky najmä na náboženské účely ako obradový chlieb (hostia). Neskôr sa začali piecť rôzne ochutené oplátky ako forma zákusku. Boli súčasťou sviatočných hostín pri významných udalostiach v najmä bohatých rodinách. Vtedy sa v niektorých západoeurópskych krajinách ako Belgicko udomácnili vafle, ktoré vznikli práve z oplátkového cesta.

Na zužitkovanie nevydareného oplátkového cesta na vafle pridáme do zmesi rovnako kypriaci prášok a bielok. Do cesta môžeme pridať kúsky čokolády, orechov, ale aj čerstvé bobuľové ovocie. Cesto na wafle býva menej sladké. Na vrch si preto môžeme dať obľúbený džem, orieškovočokoládový krém alebo šľahačku. Na dozdobenie môžeme použiť lyofilizované ovocie, posekané orechy, kakao či škoricu.

vafle

3. Palacinky

Tretí spôsob ako spotrebovať nevydarené cesto a pritom si pochutnať je vytvoriť z neho palacinky. Oplátkové cesto je najviac podobné práve tomu palacinkovému. Stačí pridať trošku soli a cesto je hotové. Ak je cesto príliš husté, môžeme ho zriediť mliekom. Maslo v pôvodnom oplátkovom ceste nie je vôbec problém. Práve naopak, palacinky sa môžu piecť ešte lepšie s menším množstvom oleja či iného tuku navyše. 

Do palacinkového cesta môžete prepašovať rovnako nastrúhané jabĺčko či roztlačený banán. Upečené palacinky môžeme plniť podľa vlastnej chute. Výborná je tvarohová, maková plnka, domáce džemy, orieškovočokoládové krémy alebo dusené strúhané jabĺčko so škoricou. Palacinky môžeme preliať redším pudingom alebo osladeným jogurtom či kyslou smotanou. Fantázii sa medze nekladú.

palacinky

Na záver

Na začiatku, keď sa učíme ako piecť oplátky, ako pracovať s oplátkovačom a cestom, sa neraz stane, že nám cesto nevyjde. Občas sa to pritrafí aj skúseným oplatkárom. Vtedy sa hodia šikovné tipy, čo s nevydareným oplátkovým cestom. V tomto článku sme si ukázali, ako z cesta vykúzliť chutné raňajky, obed alebo večeru. Nebuď teda sklamaný/-a z nevydareného pečenia oplátok, ale pochutnaj si na skvelom jedle. Nabudúce to pôjde oveľa lepšie!

Pri pečení sa ti moc nedarí a nevieš prísť na to, v čom je chyba? Stiahni si e-knižku zdarma s tipmi, čo je pri pečení dôležité. Môže ti to pomôcť odhaliť príčinu neúspechu.