Je pomaly po Vianociach a my máme dosť koláčov a sladkého. Ak nám ostali oplátky, môžeme ich s pokojným svedomím skladovať v suchu a na tmavom mieste kľudne aj ďalšie týždne, pričom dobre zabalené budú stále chutné a chrumkavé. Ak máme chuť na obmenu a vyskúšať oplátky zužitkovať inak, mám pre teba 2 tipy ako spotrebovať nezjedené sladké oplátky z Vianoc.
1. Výborná sladká posýpka
Určite každý pozná ovocné guľky či šúľance zo zemiakového cesta posypané sladkou strúhankou. Práve výbornou obmenou strúhanky sú pomleté sladké oplátky alebo trubičky. Sladké oplátky alebo trubičky si nalámeme na menšie kúsky a vložíme do mixéra/sekáčika s S nožmi. Pomelieme podľa chuti na väčšie či menšie kúsky. Pomleté oplátky dáme na panvicu a nasucho opečieme. Posýpku opekáme dozlatista. Bude tak ešte chutnejšia a chrumkavejšia. Pripravené guľky alebo šúľance posypeme chrumkavou posýpkou a polejeme roztopeným maslom. Osladíme práškovým cukrom alebo iným sladidlom podľa chuti. V prípade posýpky z trubičiek nie je ďalšie sladenie potrebné.
2. Nepečené guľky
Vďačným zákuskom, ktorý sa dá vykúzliť doslova z hocičoho, sú nepečené guľky na rôzne spôsoby. V guľkách sa dajú spotrebovať odrezky z iných zákuskov alebo posledné kúsky, ktoré nikto nechce, pomleté orechy, piškóty, sladké oplátky, medovníčky, zbytok krému, čokoládové figúrky, skrátka to, čo nám ostalo z Vianoc či iných sviatkov. Ak chceš spotrebovať staršie sladké oplátky, vyskúšaj môj recept.
Môj základný recept na nepečené guľky z oplátok
Suroviny na 10 ks:
100 g sladkých oplátok alebo trubičiek
40 g masla
30 g orechov
10 g kokosu
1 PL kakaa
1 PL rumu
2 ČL kyslejšieho džemu
škorica
med alebo iné sladidlo
kokos alebo posekané orechy na obalenie
Oplátky pomelieme alebo posekáme čo najjemnejšie (sekáčik s S nožmi, smothie mixér alebo pod.). Pridáme zmäknuté maslo a ostatné suroviny. Orechy môžu byť vlašské alebo lieskovce, pomleté alebo posekané podľa svojej chuti. Pre lepšiu a intenzívnejšiu chuť ich môžeme opražiť na panvici nasucho. Masu poriadne premiešame, aby bola kompaktná a nedrobila sa. Ak sa nedajú guľky tvarovať, pridáme ešte trochu džemu. Do vnútra guľky môžeme vložiť olúpanú mandľu, čerešňu, višňu, ale skvelá je aj čerstvá jahoda. Nakoniec guľky obaľujeme v kokose alebo v posekaných vlašských alebo lieskových orechoch.
Na záver
Ak nám po Vianociach ostali oplátky, ktoré už nikto nechce alebo máme odložené nepodarky ako zle zvinuté trubičky alebo polámané oplátky, môžeme im dať druhú šancu a spotrebovať ich inak ako sme zvyknutí. Môže z nich vzniknúť vynikajúca chrumkavá posýpka nielen na zemiakové gule, šúľance, rezance, ale aj na kysnutý koláč. V spojení s odrezkami, medovníkmi alebo len tak dochutené orechmi, kokosom, medom, rumom či džemom si môžeme pochutiť na rýchlych nepečených guľkách. Obmenám sa medze nekladú. Vyskúšaj a daj mi vedieť, ako ti chutili, prípadne, ako si ich vylepšil/-a :).
Dobrú chuť!!!
Ak sa stretávaš s oplátkami zatiaľ iba ako konzument, ale chcel/-a by si začať s výrobou vlastnoručne upečených domácich oplátok, stiahni si e-knižku zdarma s tipmi, na čo sa na začiatok zamerať. Môže ti to pomôcť zorientovať sa v problematike. S výberom prvého stroja na domácu výrobu oplátok ti pomôže článok Ako vybrať oplátkovač.